Istina i mit o ergonomiji

Irena Marinković on 04/04/2022

Istina i mit o ergonomiji : Šta je istina, a ima li izazova? Tokom protekle tri decenije, videli smo da važnost kancelarijske ergonomije stalno raste. Mnoštvo potvrđenih naučnih istraživanja povezivalo mišićno-skeletni poremećaj sa radom.

Danas je većina menadžera svesna veoma stvarnih i skupih rizika povezanih sa pogrešnom kancelarijskom ergonomijom. Ovo  je “pomoglo” da se broj povreda na radnom mestu smanji za značajan procenat. Međutim, još uvek postoje opšte prihvaćene smernice i činjenice o držanju i nameštaju na računarskim radnim stanicama koje su, u stvari, mitovi. Ovde se bavimo najrasprostranjenijim.

Mit broj 1: Ergonomija se odnosi samo na sprečavanje povreda.

Realnost: Mnoge kompanije koje integrišu ergonomiju to rade kako bi se pozabavile pitanjima bezbednosti i povreda, s obzirom da se značajan procenat mišićno-skeletnih povreda – između 24 i 75 procenata, prema novoj studiji – pripisuje lošim ergonomskim uslovima na radnom mestu. Dakle, da, mnogi ergonomski programi su fokusirani na smanjenje i eliminisanje opasnosti na poslu, smanjenje rizika od povreda i minimiziranje neprijatnosti za radnike.

Međutim, primena ergonomije je više od jednostavnog sprečavanja zaposlenih da budu povređeni na poslu – radi se i o optimizaciji ljudskog učinka. Postavljanjem radne stanice na radnika kako bi se omogućilo dobro držanje, manji pritisak i manje pokreta koji se ponavljaju, radna stanica postaje efikasnija i radnici se osećaju manje frustrirano i umorno – a samim tim i veća je verovatnoća da će obaviti svoj najbolji posao.

ergonomska stolica

 

Mit #2: Ergonomija je skupa i mala preduzeća to ne mogu priuštiti

Realnost: Iako se u početku posmatrala kao trošak, ergonomija je često isplativa investicija koja zapravo dugoročno smanjuje troškove. Sistematskim smanjenjem loših ergonomskih uslova rada, kancelarijski menadžeri mogu da spreče skupe mišićno-skeletne poremećaje.

Pored direktnih i indirektnih troškova, prednosti integracije ergonomije u sve poslovne prostore uključuju:

  • Povećanje produktivnosti rada i kvaliteta rada
  • Poboljšanje angažovanja i morala zaposlenih
  • Povećanje stope zadržavanja radnika i smanjenje fluktuacije
  • Promovisanje bolje bezbednosne kulture
  • Kao i sve ostalo, postoje jeftini i skupi načini za implementaciju ergonomije u kancelariji. Nabavka vrhunskih kožnih rukovodećih stolica za svakog zaposlenog može biti preterana, pa čak i neprikladna kada se isti nivo udobnosti može postići bez velike cene.

Mit #3: Svi radnici imaju iste potrebe za ergonomskim nameštajem

Realnost: S obzirom na to da nema dva potpuno ista radnika što se tiče visine, veličine, težine i oblika, ne postoji rešenje koje bi odgovaralo svima, čak ni ergonomsko. Kupovina radnih stolica dizajniranih sa potpunom prilagodljivošću sedišta, naslona za ruke i lumbalnog oslonca je prvi korak u osiguravanju da radnici različite građe dobiju adekvatnu podršku.

Ono što je takođe prednost jeste da Modrulj, nudi i niz drugih pogodnosti kao što je izrada stolica u željenoj boji i sa željenim dodatnim opcijama. Znači da za relativno ekonomičnu cenu dobijate potpuno personalizovanu stolicu za svakog zaposlenog. Sa druge strane stolice se savršeno slažu uz enterijer pa ste tako dobili pun paket.

 

Mit #4: Ergonomija je važna samo u kancelarijskom okruženju

Realnost: Ergonomija pomaže radnicima iz brojnih industrija da rade bolje tako što prilagođavaju svoje radne stanice i alate njihovim ljudskim potrebama, zaustavljaju njihov bol i poboljšavaju njihov kapacitet za obavljanje zadataka. Njegovi principi se mogu primeniti i na radna okruženja sa belim i plavim okovratnicima, uključujući osiguravajuća društva, zdravstvene klinike, medicinske laboratorije, zanate, proizvodnju i bilo koje druge. U stvari, svako radno okruženje koje vrednuje koncepte kao što su produktivnost, ušteda troškova i učinak može imati koristi od adekvatnih ergonomskih intervencija.

Istina i mit o ergonomiji

Razotkrivanje mitova o ergonomiji i eliminisanje pogrešnih percepcija koje još uvek postoje je prvi i najvažniji korak ka obezbeđivanju bezbednosti i učinka najvažnije imovine vaše kompanije: ljudskog kapitala.

 

0 comments
Post a comment