Kancelarijski prostor

Irena Marinković on 22/05/2023

Kancelarijski prostor: Da li ikada razmišljate o tome šta vaš kancelarijski prostor govori o vašoj kompaniji? Komunicira više nego što znate. Način na koji dizajnirate i strukturirate svoje radno mesto — i prilagođavate ga potrebama svojih zaposlenih — može igrati ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju talenata. Najmanje 80% kancelarijskih radnika kaže da je dizajn njihovog radnog prostora važan, prema Leesman indeksu, koji meri iskustvo na radnom mestu na globalnom nivou.

Funkcionalnost prostora

Funkcionalnost je važna prilikom dizajniranja (ili redizajniranja) vašeg poslovnog prostora, ali i estetika. Zaposleni, posebno oni koji su proteklih godinu i po proveli radeći od kuće, žele prostor koji ne samo da čini da se osećaju produktivno i inspirisano, već i stvara osećaj sigurnosti i udobnosti na svakom nivou.

Iako su se ovi trendovi komercijalnog dizajna enterijera pojavili čak i pre nego što je COVID-19 udario, pandemija je ubrzala njihovu integraciju u radno mesto. Evo četiri najnovija dizajnerska trenda koji transformišu komercijalne kancelarijske prostore i kako ih prilagoditi svom prostoru:

Zdravlje i bezbednost

Nema sumnje da je pandemija povećala potrebu za sigurnim, zaštićenim radnim prostorima. Mnoge kompanije idu dalje od postavljanja barijera od pleksiglasa i stanica za dezinfekciju ruku ili ograničavanja kapaciteta konferencijskih ili sala za sastanke. Održavanje prostora fleksibilnim i razbacanim pomaže u podsticanju socijalnog distanciranja. Zamena fiksnog nameštaja u centru prostorija pokretnim, laganim delovima koji se mogu rekonfigurisati omogućava vam da se fokusirate na trenutne potrebe. Pravljenje kutaka u velikim zajedničkim prostorima koji nude privatnost i izolaciju za sastanke malih timova promovišu sigurnost i dobrobit. Odabir tvrdih površina kao što su podovi od napravljenog tvrdog drveta ili luksuznih vinilnih pločica i drugih elemenata dizajna koji se mogu lako čistiti, dezinficirati i održavati promoviše čistoću radnog prostora.

Psihologija boja

Kancelarijski prostor
Bez obzira da li se to dešava svesno ili ne, boje mogu izazvati emocije koje utiču na raspoloženje i produktivnost. Crvena može dati energiju i stvoriti osećaj moći i samopouzdanja. Ljubičasta može inspirisati kreativnost. Dok narandžasta podstiče komunikaciju i saradnju. Žuta promoviše pozitivnost i inovativnost. Hladnije nijanse poput plave i zelene opuštaju i podmlađuju. Ulepšajte svoju kancelarijsku paletu pečatima ovih boja na strateškim mestima.

Koristite nameštaj u boji, jastuke, zidove, podove ili umetnička dela da biste odvojili različite prostore ili poboljšali navigaciju u svom radnom prostoru. Pomešajte toplije ili smelije boje sa kontrastnim belim, sivim i neutralnim da biste stvorili veselu, prijatnu atmosferu.

Održivost

Sve veći broj kancelarija ozelenjava svoja radna mesta biofilnim karakteristikama. To mogu biti biljke, živi zidovi, vodeni elementi, svetlarnici, itd. Istraživanja pokazuju da unošenje ovih prirodnih elemenata ne samo da pročišćava vazduh i smanjuje toksine, već može i da pojača produktivnost i kreativnost. Kancelarije takođe prihvataju održivost korišćenjem LED osvetljenja. Presvlake i prepravljanja nameštaja, i mešanjem novih elemenata dizajna sa originalnim ili retro karakteristikama.

Brendiranje i pripovedanje

Dizajn vašeg radnog mesta treba da odražava ono što vas čini prepoznatljivim kao kompaniju. Kao i priču koju želite da ispričate. To možete postići kroz boje, materijale, nameštaj, pa čak i raspored koji koristite. Uzmite svaki segment kancelarije i razmislite o atmosferi. Naravnoi o iskustvu koje želite da stvorite za radnike, kupce i klijente. Oblasti treba da budu funkcionalne sa jasnim, specifičnim ciljem korišćenja, ali i da pokazuju ličnost. Uverite se da je svaki komad ili karakteristika dizajna u skladu sa vašim brendom i da stvara osećaj i uticaj koji želite.

Potrebna vam je pomoć za implementaciju ovih trendova u vaš trenutni kancelarijski dekor ili sledeći redizajn? Kontaktirajte nas za uputstva o pretvaranju vašeg radnog prostora u zdravije, srećnije i produktivnije okruženje.

0 comments
Post a comment