Sociopetalni prostori

Irena Marinković on 01/08/2022
Sociopetalni prostori nasuprot sociofugalnim prostorima. Osnovno pravilo za određivanje razlike između njih? Sociopetalni prostori imaju tendenciju da imaju više radijalni uzorak sa sedištima okrenutim ka unutra, dok su sociofugalni prostori više nalik mreži sa sedištima okrenutim ka spolja. Iako se kancelarije mogu naginjati ka tome da imaju više sociopetalnih prostora, važno je dizajnirati za oboje zbog različitih načina na koji ljudi rade u prostorima. Neki mogu tražiti osamljeni ugao, dok drugi mogu gravitirati centru sobe. Neophodno je dati ljudima izbor da komuniciraju ili da se povuku.

Povezane kabine

ra

Radne stanice koje zaposlenima daju sopstveni prostor za upućivanje poziva, rešavanje projekata i obavljanje posla, istovremeno obezbeđujući dosta prostora za skladištenje i mesta koja mogu da personalizuju, od vitalnog su značaja za produktivnost. Raznovrsne pregrade sa matiranim staklom takođe mogu ublažiti buku i smetnje u otvorenoj kancelariji i stvoriti iluziju privatnosti bez zatvaranja radnika ili stvaranja osećaja da su odsečeni od svetlosti i energije u prostoriji.

 

Prostorija za druženje

Male tihe sobe u koje se radnici mogu povući da bi se pripremili za veliku prezentaciju ili odbacili ideje jedni od drugih tokom sesija razmišljanja su prednost svake kancelarije. Takve sobe pomažu u promovisanju fokusa, koncentracije i inspiracije. A njihovo skladištenje udobnim nameštajem koji se lako može pomerati podstiče radnike da koriste prostor za različite potrebe.

Izdvojeni prostori

Iako su otvorene kancelarije odlične za saradnju, ponekad se mogu osećati haotično. Stvaranje prijatnih mesta za odmor u većem okruženju sa velikim prometom pomaže u stvaranju džepova smirenosti i podstiče radnike da se spontano povezuju, razgovaraju i okupljaju. Ove prostore možete da postavite bilo gde – sve što vam je potrebno su udobne, pokretne stolice ili otomane koje možete da gurnete unutra za brze pouke ili neobavezne konvoe.

Saloni sa privatnim zonama

Saloni su osnovni deo većine kancelarija danas, pružajući zaposlenima prostor da se pregrupišu, opuste i upoznaju na ličnijoj osnovi. Ali čak i u salonima, najbolje je uključiti prostor za one koji traže malo samoće. Koristite samostojeće ekrane ili druge vizuelne barijere da biste kreirali reflektirajuće kutke u koje radnici mogu da pobegnu da bi nadoknadili e-poštu, da završe neko istraživanje ili da se podmlade tokom pauze.

Višenamenske sale za sastanke

Kompanije napuštaju klasične sale za sastanke radi funkcionalnijih centara aktivnosti koji služe različitim svrhama – sve u isto vreme. Čak i u okviru veće sobe za sastanke, možete kreirati određene prostore za različite aktivnosti, od razmišljanja i rešavanja problema do iznošenja detalja ili uključivanja u diskusiju. Mogućnosti su beskrajne sa fleksibilnim nameštajem, mobilnim kancelarijskim alatima i demontažnim zidovima i pregradama! Možete prilagoditi svoj prostor tako da odgovara onome što vam je trenutno potrebno, bilo da to znači zbližavanje timova ili njihovo razdvajanje.

0 comments
Post a comment