Razvoj ergonomskih stolica

Irena Marinković on 18/11/2023

Razvoj ergonomskih stolica odvijao se tokom vremena kako bi se poboljšala udobnost, podrška i zdravlje korisnika tokom dugih perioda sedenja. Možemo slobodno reći da su ergonomske stolice pratile rast i razvoj tehnologije. Dizajn ergonomskih stolica je u potpunosti podređen modernom poslovanju.

Razvoj ergonomskih stolica

 

Razvoj ergonomskih stolica i dalje je u toku kako bi se ispunile promenljive potrebe modernih radnih okruženja i očuvalo zdravlje korisnika. Važno je naglasiti da je svaka osoba jedinstvena, pa je odabir ergonomske stolice koji odgovara ličnim potrebama i preferencama ključan za postizanje najboljih rezultata u održavanju zdravog radnog okruženja.

 1. Rani dizajni:

  • Početne stolice bile su jednostavne i često nisu uzimale u obzir ergonomske principe. Drveni ili metalni okviri s jednostavnom drvenom ili plastičnom sedištem bili su česti.
 2. Uvođenje naslona za leđa:

  • Sa svesti o važnosti pravilnog držanja tela tokom sedenja, ergonomske stolice su počele uključivati naslone za leđa kako bi podržale donji deo leđa. Ovo je bila ključna promena u podršci kičmi.
 3. Prilagodljivi mehanizmi:

  • Razvoj prilagodljivih mehanizama omogućio je korisnicima podešavanje stolica prema svojim potrebama. Podešavanje visine sedišta, naslona, nagiba i drugih parametara postalo je standard.
 4. Ergonomske stolice sa podrškom za vrat i ramena:

  • Kako su se saznanja o ergonomiji produbljivala, ergonomske stolice su postale sveobuhvatnije. Dodata podrška za vrat i ramena pomaže održavanju pravilnog položaja tela.
 5. Materijali i tehnologija:

  • Razvoj modernih materijala, poput mrežastih tkanina i visokotehnoloških pene, poboljšao je udobnost i dugovečnost ergonomskih stolica. Neki modeli koriste i termooblikujuće materijale koji se prilagođavaju obliku tela korisnika.
 6. Ergonomske stolice za radnu stanicu i stajanje:

  • U poslednje vreme, sa sve većom svesti o štetnim efektima dugotrajnog sedenja, razvijene su ergonomske stolice koje podržavaju radnu stanicu i stajanje. Ove stolice omogućavaju korisnicima da promene položaj tokom radnog dana.
 7. Povezanost sa tehnologijom:

  • Neki savremeni modeli ergonomskih stolica integrišu tehnologiju poput senzora koji prate držanje tela, masažnih funkcija, ili čak pametnih podešavanja koja prate i prilagođavaju se navikama korisnika.
 8. Dizajn sa održivošću u vidu:

  • Postoji sve veći fokus na održivosti u dizajnu ergonomskih stolica, koristeći reciklirane materijale i održive proizvodne procese.
Moderna kancelarija VS tradinionalna kancelarija

Ergonomske stolice Modrulj

Modrulj je proizvođač kancelarijskih stolica, i samim tim mi se trudimo da svaku stolicu podredimo korisniku. Šta to znači? 

Kod naj je moguće da sami dizajnirate svoju stolicu. Odredite koje opcije na stolici želite, želite li gumene točkiće/velike ili male, možda poliuretanske naslone za ruku. Isto tako prilagođavanje sedišta vašim potrebama je moguće. Materijale, dezene i ostale stvari za vašu stolicu birate vi.

Ko bolje od vas zna kakva vam je stolica potrebna?

Savetujemo vam da posetite naš salon i testirate više modela stolica. Na taj način vi možete biti sigurni da vam određenni model više odgovara no ostali. Kada znate koji model ergonomske stolice želite, onda ga u potpunosti možete prilagoditi sebi i vašim potrebama.

0 comments
Post a comment